Tilbake
spf2_responsiv_1920_580

Alt du vil vite om solfaktor

Å bruke solbeskyttelse er et must for mange på sommeren. Det beskytter mot solens skadelige UVA- og UVB-stråler og minsker risikoen for at du blir solbrent. Men det er ikke alltid nok å bare smøre seg godt. Det er også viktig å være forsiktig i solen og ikke overdrive i løpet av de verste soltimene midt på dagen. Her har vi samlet seks vanlige spørsmål om solbeskyttelse. Ta vare på deg selv og din hud i sommer!

 

Kan jeg bruke fjorårets solbeskyttelse?

Nei, sannsynligvis ikke. På forpakningen finnes det et symbol som ser ut som en liten krukke med siffer. Sifferet angir hvor mange måneder produktet holder seg etter åpning. Men det kommer også an på hvordan produktet føles og lukter. Hvordan lukter det og hvordan ser det ut? Om det har skilt seg, er rennende og lukter merkelig, bør du kaste det.

Hvilken forskjell er det på ulike solbeskyttelsesfaktorer, eksempelvis 6 og 30?

Solbeskyttelsesfaktoren indikerer hvor mye lenger du kan oppholde deg i solen dersom du bruker solbeskyttelse, enn om du ikke bruker det. Lav faktor gir en mer kortvarig beskyttelse mens en høyere faktor vil holde lenger. Men hvor mye sol du tåler er så klart individuelt. Har du en mørkere hudtone klarer du deg generelt bedre i solen. 

Må jeg smøre inn håndflater og fotsåler?

Ja! Hele kroppen skal smøres inn, og spesielt hender er ekstra følsomme ettersom de sjelden dekkes med klær i solen.

Holder det om min solkrem kun beskytter mot UVB-stråler?

Nei. Når du velger solbeskyttelse må du kjøpe en som beskytter mot både solens UVB- og UVA-stråler. UVB-strålene gjør oss røde og solbrente, mens UVA-strålene trenger dypere inn i huden og får den til å eldes raskere.

Hvor mye solbeskyttelse skal jeg bruke?

Mer enn du tror. Å smøre inn med et tynt lag gjør ingen nytte. På forpakningen står det hvor mye du skal bruke for å oppnå full beskyttelse. Et godt utgangspunkt er to spiseskjeer til hele kroppen.

Må jeg beskytte håret også?

Ja, håret ditt blir tørt og sprøtt av å eksponeres for sterkt sollys. Du kan bruke hårpleieprodukter med E-vitamin og UV-beskyttelse for å holde håret friskt. Dropp gjerne hårføning, rettetang og alt for mange styling-produkter på sommeren, ettersom dette også sliter på håret.