Bærekraftig garderobe

Er du en av de som ønsker seg en mer bærekraftig garderobe, men ikke helt vet hvordan du skal gå frem? Fortvil ikke, dette er tipsene som gjør klesskapet ditt grønt!

Bærekraft og miljø er viktigere enn aldri før, og etterspørselen etter «grønn» mote har aldri vært større! En bærekraftig garderobe er på mange måter med på å redusere miljøavtrykkene vi etterlater oss, men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å oppnå både en stilfull og miljøvennlig garderobe. Her er våre beste tips til hvordan du kan gjøre garderoben din grønnere.

Les merkelappen
Ta deg tid til å lese på merkelappen før du kjøper noe. En tommelfinger regel er å se etter plagg laget av naturmaterialer som silke, lin, økologisk bomull, ull og hamp. Dette er materialer som er både snille mot huden og mot miljøet, og så lenge materialene er dyrket uten kunstgjødsel er de også nedbrytbare. 

Brukbarhet
Se etter plagg du kommer til å bruke mye, gjerne noe som ikke kommer til å gå av moten med det første. Prøv det på – er det deg? En god regel å følge er «30 ganger regelen», som navnet tilsier går dette ut på at du bare skal kjøpe et plagg hvis du kan tenke deg å bruke det minst 30 ganger. 

Se etter miljømerker 
Det er mange merkeordninger som skal peke deg i riktig retning av etisk laget og miljøvennlig produkter. Det finnes både norske og utenlandske miljømerker du kan se etter, blant annet svanemerket som er det offisielle nordiske miljømerket. Se også etter EU-blomsten, dette er et felles europeisk miljømerke og GOTS (The Global Organic Textile Standard) som er verdens ledende merkeordning innen økologisk tekstil produksjon. 

Mindre klesvask
Klærne dine har ikke godt av å bli vasket overdrevent mange ganger, miljøet har heller ikke godt av for mye klesvask. Er et plagg skittent skal du selvfølgelig vaske det, men har du brukt det en eller to ganger kan det fint henges til lufting eller dampes for å fjerne lukt. Når du setter på en maskin med klær, bør du bruke mindre og snillere vaskemiddel – velg for eksempel et svanemerket vaskemiddel. I tillegg kan du sette ned temperaturen og tørke klærne på en snor. 

Slow Fashion
Målet med slow fashion er å senke farten på produksjon og forbruk ved å velge smart. Når du handler slow fashion, handler du fra produsenter som har stort miljøfokus og etiske arbeidsforhold i alle ledd av produksjonen. Før du kjøper bør du finne ut hvor plagget er produsert, se etter kortreiste klær laget av miljøvennlige materialer. Tenkt kvalitet over kvantitet! Kjøper du klær av god kvalitet sikrer du deg en garderobe med lang levetid. Velger du å fylle opp klesskapet med klær som varer lenge, trenger du ikke bytte ut plaggene dine like ofte. Når klærne dine blir hullete og gamle, kan du reparere, sy-om eller resirkulere fremfor å kaste. Hos oss kan du finne innsamlingsbokser og mange av våre klesbutikker tar imot tekstiler du ikke 

Les mer om våre bærekraftige tiltak her!