Felleski vs. smøreski

Nyheter20/02/2019

Er det på tide å bytte ut de gamle skiene? Felleski er en voksende trend som har tatt markedet med storm. Men hvilke ski er rett valg for nettopp deg?

Fisher, Madshus, Salomon er merkene som troner på toppen av salgslistene på G-Sport Gulskogen Senter, både når det gjelder felleski og tradisjonelle ski. Når du først skal gå til innkjøp av nye langrennsski er det viktig at du kartlegger ditt bruksområde.

Det viktigste vi forteller våre kunder er at felleski ikke kan måle seg med tradisjonelle ski når det kommer til gli, men at begge skitypene har sine fordeler, forteller Kristian, avdelingsleder på G-Sport Gulskogen Senter, og fortsetter:
Det er spesielt tre fordeler som utpeker seg på både felleski og tradisjonelle ski, som kan være lurt å sette seg inn i før man tar valget om hvilke ski man ønsker.

Fordeler med felleski

 1. En stor fordel er at du slipper å smøre skiene dine.
  Det vil si, at du slipper å klø deg i hodet for å finne ut hvilken skismøring du skal bruke, samt at du unngår klisterrester på klær og i bilen. Med felleski trenger du kun impregnering og fellerens, så er du klar for tur.
 1. Felleski gir en fin turopplevelse. 
  I hvert fall rundt 80% av tiden vil du ha godt feste med felleski, og godt feste betyr smil i skiløypene. Det perfekte føret for felleski er ved 0 grader +/-, og er gjerne det føret som skaper litt ekstra hodebry når man skal smøre tradisjonelle ski.
 1. Dørstokkmila blir kortere. 
  Har smøring blitt en hindring for en eller flere skiturer? Går du til innkjøp av felleski er det bare å spenne på seg skiene, og komme seg ut i løypa for å nyte norsk natur på sitt beste.

Fordeler med tradisjonelle ski

 1. Med tradisjonelle ski vil du ha vesentlig bedre gli. 
  Om du er opptatt av fart og spenning i skiløypene i stedet for en rolig søndagstur med Kvikk Lunsj og appelsin bør du velge tradisjonelle ski. Tradisjonelle ski gir vesentlig bedre gli på kaldt føre (fra 6-7 grader).
 1. Du slipper å bytte ut fellene. 
  Går du for felleski må du bytte ut fellene under skiene etter 300-400 mil. Med tradisjonelle ski trenger du kun å glide etter behov, så her sparer du litt på vedlikehold.
 1. Du kan bruke flere teknikker. 
  En stor fordel med tradisjonelle ski er at du kan bruke flere teknikker på skituren. Har du dårlig feste på slutten av turen kan du skøyte deg fra A til B. Med felleski vil fellene under sette en stopper for flere teknikker enn klassisk. I tillegg kan du gå for en kombiski dersom du ønsker å veksle mellom skøyting og klassisk. 

Vi selger tradisjonelle ski og felleski til alle aldersgrupper og ferdighetsnivåer, men vi ser at de som har størst glede av felleski gjerne er ”turfolket”. De som tar seg en rolig søndagstur i marka og nyter naturen. De som trenger til renn, går Birken og generelt ønsker fart bør gå for tradisjonelle ski.

Ikke glem vedlikehold
Når man først har investert i nye ski er det viktig å ikke glemme vedlikehold. Både felleski og tradisjonelle ski må prepareres. Vi anbefaler at man glider skiene før hver sesong. Dette kan man enten gjøre selv hjemme om man kjøper utstyret, eller så kan man gjøre det hos oss på G-Sport, sier Kristian og fortsetter: 
Det er også et par ting man bør huske etter hver tur for å bevare skiene lenger. På felleski gjelder det å holde fellen ren, og på tradisjonelle ski må man huske å fjerne smøring etter hver tur.

Nyt marka
– Vi ser at felleskirevolusjonen har fått flere mennesker ut på ski, og det liker vi. Felleskiene gjør det enklere for alle å nyte marka så fort solen skinner. Nyt marka før sesongen er over!

Av Gulskogen

Vis på kart

Åpningstider

10.00-21.00 (09.00-19.00)

Kontakt

32 89 41 91

Andre nyheter

#JustAsk

Vi svarer
innen en time
på vår facebookside

Still ditt spørsmål
Åpningstider

ORDINÆRE ÅPNINGSTIDER:
Mandag - Fredag 10.00 - 21.00
Lørdag 09.00 - 19.00

Phone : +47 32 21 19 50
> Kontakt oss

Top